Većina ljudi danas se slaže kako je postavljanje ciljeva važno za napredak u bilo kojem životnom području. Međutim, važno je kako postavljamo ciljeve, jer nemaju svi ciljevi jednaku šansu ostvarenja. Upravo ćemo zbog toga u sljedeća tri članka pisati o ciljevima, a u prvom članku otkrit ćemo vam pet pravila za postavljanje ciljeva.

Ako želite napredovati, razvijati se, biti bolji u bilo kojem životnom području (sport, posao, zdravlje, školovanje itd.), važno je znati kako efikasno postavljati ciljeve. Kad znate kako ispravno postaviti cilj u svome životu, onda imate nevjerojatan alat koji vam pomaže ostvarite vlastite želje i snove u bilo kojem području. Usvajanje i korištenje ovog alata predstavlja svakodnevni trening u kojem vi mijenjate način razmišljanja o stvarima koje želite ostvariti. Ako malo bolje razmislite, svi mi imamo snove i želje te razmišljamo kako bi bilo bolje da npr. živimo manje stresno, izgledamo više fit, da na natjecanjima budemo u gornjim granicama naših mogućnosti… Zanimljivo je da nekim ljudima to uspijeva više, nekima manje, a nekima uopće ne. Smatramo da je jedna od glavnih razlika u tome koliko osobe „spontano i nenamjerno“ znaju dobro postaviti ciljeve.
Kako ovako važna stvar ne bi ostala na spontanosti, slučajnosti i trenutnoj improvizaciji, navodimo vam osnovne kriterije/pravila po kojima trebamo formulirati ciljeve i podciljeve. Naime, oni trebaju udovoljiti SMART kriterijima:

1. Specific/Specifičan – specifičan cilj je onaj koji jasno i nedvosmisleno definira što želimo postići.
Nezadovoljen kriterij specifičnosti: „Želim dati sve od sebe na utakmici.“

Zadovoljen kriterij specifičnosti: „Zadnji dio utakmice trčim na svaku loptu u svojoj blizini.“

2. Measurable/Mjerljiv – mjerljiv cilj je onaj koji je brojčano izražen jer na taj način znamo jesmo li cilj ostvarili ili ne te približavamo li mu se ili ne.
Nezadovoljen kriterij mjerljivosti: „Postat brži“

Zadovoljen kriterij mjerljivosti: „Trčati 400 metara ispod jedne minute i deset sekundi“

3. Attainable/Umjereno težak, ali dostižan – dostižan cilj je onaj koji nas gura iznad naših prosječnih mogućnosti, ali je i dalje dostižan.
Nezadovoljen kriterij umjerene težine: „Raditi prevencijske vježbe 5 minuta prije treninga“

Zadovoljen kriterij umjerene težine: „Raditi prevencijske vježbe pola sata prije treninga“

4. Realistic/Realan – realan cilj je onaj koji je stavljen u realan kontekst, kad se sve okolnosti, uvjeti, resursi, mogućnosti sportaša, financije, vrijeme i slično uzmu u obzir.
Nezadovoljen kriterij realnosti: „Postati svjetski prvak ove godine.“

Zadovoljen kriterij realnosti: „Nastupiti na svim kvalifikacijskim turnirima za svjetsko prvenstvo“

5. Time-bound/Vremenski ograničen – vremenski ograničen cilj je onaj koji ima definira vremenski period u kojem ćemo ga ostvariti.
Nezadovoljen kriterij vremenskog ograničenja: „Utrenirati vježbe za kontrolu emocija.“

Zadovoljen kriterij vremenskog ograničenja: „Utrenirati vježbe za kontrolu emocija do prve prvenstvene utakmice.“

Legenda kaže da nakon neuspjeha više naučimo nego nakon uspjeha. Često nakon neuspjeha puno analiziramo, promišljamo, samookrivljujemo se, no rijetki se odluče nešto promijeniti po pitanju vlastitih nedostataka. Istina je da u neuspjehu ima faktor (ne)sreće, ali ima isto tako i stvari koji su vezane za vas i samim time u vašoj su kontroli. Preporuka je da iskoristite znanja iz postavljanja ciljeva i krenete raditi na vlastitom napretkom koji je unutar vaše kontrole već danas!
U slijedećim člancima pročitajte koje vrste ciljeva je bolje postavljati u određenim situacijama te zašto ciljevi tako snažno djeluju na nas.

Ukoliko vas zanima praktično korištenje alata Mentalnog Treninga naučite o tome više na našoj MT edukaciji.

Mentalni Trening