Kategorija: mentalni trening za sportaše

Specifičan oblik mentalne pripreme u sportu kojeg provode isključivo psiholozi educirani za pružanje te vrste podrške. Mentalni Trening je jedinstvena tehnologija treninga, pristupa i alata s ciljem razvoja mentalnih sposobnosti kod onih koji žele ostvariti svoj puni potencijal. MT predstavlja psihologiju izvrsnosti koja svojim jednostavnim i znanstveno utemeljenim tehnikama djeluje na razvoj osobne izvrsnosti neovisno o kontekstu. Cilj je iskoristiti potencijal pojedinca u potpunosti i pomoći mu da bude najbolji što može biti, ostavlja trag, svakodnevno napreduje i ruši barijere. Zašto se sportaši najčešće javljaju:
  • značajno lošija izvedba na natjecanju u odnosu na trening („Na treningu sam odličan, sve što hoću, to i mogu napraviti i stvarno sam kondicijski spreman, ali kada dođe natjecanje jednostavno ne mogu pokazati što mogu i barem sam 50% lošiji nego na treningu.“
  • želja za napretkom („Smatram da nemam problema, ali jednostavno želim brže napredovati i biti bolji u svakom aspektu.“)
  • velika trema na natjecanju („Brinem kako ću odigrati, hoću li pogriješiti i priželjkujem da natjecanje što prije završi da se smanji taj neugodan osjećaj.“)
  • nezadovoljstvo vlastitim samopouzdanjem („Ne vjerujem da mogu odlično odigrati, konstantno se preispitujem i stalno razmišljam o najboljem rješenju i često sam neodlučan te znam kasniti u reakciji.“)
  • stagnacija u karijeri unatoč velikim naporima („Jako se trudim na treninzima, pazim na prehranu, dodatno kondicijski treniram, ali zadnjih godinu dana imam dojam da stojim u mjestu. Kada dođe natjecanje ja sam tamo gdje sam bio i prije godinu dana.“)
  • teško podnošenje trenerove kritike („Brinem i strah me što će trener reći ako pogriješim i imam dojam da se zbog toga ne mogu opustiti i igrati kako znam.“)
  • prijelaz iz mlađih dobnih kategorija ka starijim („Nemam rezultate kakve sam ranije imao, a i teško se nosim s većim i jačim protivnicima. Ponekad se pitam hoću li se uspjeti prilagoditi.“)
  • teško nošenje s pogreškom („Često se ljutim na sebe kad pogriješim, želim stvari napraviti najbolje što mogu i onda mi teško padne pogreška. Ponekad mi se pogreške gomilaju jedna za drugom i teško mi je do kraja treninga prestati misliti o tome.“)
lip 25
Kako psihologija može pomoći u prevenciji ozljeda?

Iako na prvu mnogi ne vide povezanost između psihološke pripreme i ozljeda, mentalni…

velj 10
Perfekcionizam kao neprijatelj u sportu

Kad čujemo da netko kaže “On je takav perfekcionist” ili “Ona mora sve raditi…