Atipična depresija2 min čitanja

U svakodnevnom razgovoru se različiti oblici lošeg raspoloženja nazivaju depresijom, no depresija je ozbiljna bolest koja je i danas u društvu obilježena stigmom, iako je jedna od najučestalijih bolesti 21. stoljeća. Obilježavaju ju simptomi poput promjena navika spavanja i hranjenja, gubitak interesa i energije za svakodnevne aktivnosti, smanjena koncentracija. Na mentalnoj razini, očituje se niskim samopoštovanjem i osjećajem bezvrijednosti, što nerijetko donosi i suicidalne misli. Da je doista riječ o depresiji mora ustanoviti stručnjak mentalnog zdravlja, a jedan od glavnih kriterija je da simptomi traju u kontinuitetu nekoliko mjeseci.

Osim ove “klasične” depresije, razlikujemo i druge oblike depresije, a jedan od najčešćih u populaciji je atipična ili visoko funkcionalna depresija. Radi se o blažem obliku depresije, te može ostati neprepoznata i nekoliko godina. Osobe su uglavnom funkcionalne u svojoj obiteljskoj i/ili radnoj okolini te mogu pozitivno reagirati na određene njemu ugodne podražaje i nakratko izaći iz depresivnog raspoloženja. No, simptomatologija je snažno izražena, zbog čega značajno umanjuje kvalitetu života i dugoročno narušavaju cjelokupno zdravstveno stanje. Simptomatologija je uglavnom obilježena povećim apetitom i dobivanjem tjelesne težine, stalno prisutnim umorom i pojačanom želja za snom, osjećajem težine i bolova u udovima i zglobovima ili izraženost neke druge vrste boli, te izrazitom interpersonalnoj osjetljivosti, što može narušiti bliske ili poslovne odnose. S vremenom se može narušiti tjelesno zdravlje, prvenstveno endokrinološki sustav.

Ovo stanje javlja se ranije u životu i traje duže, a češće kod osoba s pozitivnom obiteljskom anamnezom depresije. Može se javiti samostalno ili u kombinaciji s nekim drugim mentalnim poremećajem, primjerice poremećajem iz anksioznog spektra. S obzirom da je osoba visoko funkcionalna, može izostati razumijevanje i podrška okoline, zbog čega se mentalno i tjelesno zdravlje može pogoršati, a postoji i rizik od (pokušaja) suicida. Ako prepoznate ove simptome kod sebe ili bliske osobe, preporučuje se potražiti stručnu pomoć.

Iva Kantolić, mag.psych.