Koliko puta ste čuli od liječnika ili neke druge stručne osobe kako bi bilo dobro uvesti neki oblik tjelesne aktivnosti u svoj život? To je moguće i uvođenjem malih promjena u svakodnevicu. Koristite stepenice umjesto dizala, kraće udaljenosti prijeđite pješice ili biciklom umjesto autom, a i kućanski poslovi mogu biti dobra tjelovježba.

Za značajnije i dugoročno bolje ishode, nađite vrstu rekreativne tjelesne aktivnosti koja odgovara baš Vama i tako unaprijedite zdravlje i kvalitetu života. Uvođenjem nove aktivnosti u svoju zajednicu poboljšajte kvalitetu provedenog vremena, a uključivanjem u nove aktivnosti proširite krug poznanika. Donosimo nekoliko ideja!

Aktivnosti na otvorenom

Lijepo vrijeme iskoristite za boravak u prirodi. Šećite, trčite, planinarite! Izaberite intenzitet aktivnosti koji odgovara Vašoj trenutnoj kondiciji, a porastom kondicije prilagođavajte i intenzitet aktivnosti. Već 30 minuta kretanja u danu doprinosi zdravlju srca i imunološkog sustava, poboljšava cirkulaciju, jača mišiće nogu, a donosi i bolje raspoloženje.

Grupne aktivnosti

Nekome više odgovaraju grupne aktivnosti u kojima imaju potporu voditelja i drugih polaznika. Mogućnosti su brojne, možete birati između različitih programa plesa, borilačkih aktivnosti, fitnessa, pilatesa, yoge. Kod započinjanja nove aktivnosti preporučuje se nadzor voditelja. U posljednje vrijeme grupne aktivnosti izlaze iz zatvorenih prostora pa je i sve veći broj klubova koji se okupljaju na otvorenom.

Budite kreativni

Tijelo ima potrebu za kretanjem, a um potrebu za igrom i zabavom. Razmislite što Vas veseli ili čime ste se nekad htjeli baviti, a nikad niste skupili hrabrosti. Plivajte na obližnjem bazenu, započnite plesati balet o kojem sanjarite od djetinjstva, konačno naučite rolati ili klizati. Važno je pronaći odgovarajuću tjelesnu aktivnost, koja će Vam donositi zdravstvenu dobrobit i veselje.

Istraživanja ukazuju na sljedeće:

  • Tjelesna aktivnost i zdrav životni stil zaštitni su čimbenik za razvoj niza kroničnih nezaraznih bolesti.
  • Osobe koje brže hodaju u mladosti i srednjoj dobi žive duže i kvalitetnije, u odnosu na ljude koji se sporije kreću u istim životnim razdobljima.
  • Osobe koje se bave nekom tjelesnom aktivnošću imaju bolje kognitivne sposobnosti u starijoj životnoj dobi.

Iva Kantolić, mag.psych.