Važnost sna3 min čitanja

U snu provedemo gotovo trećinu života. Važnost sna je najuočljivija u dojenačkoj dobi, kada na san otpada većina vremena u danu. No, san je iznimno važan i u kasnijoj dobi, pogotovo u periodima velike mentalne i fizičke iscrpljenosti, tjelesnih bolesti ili moždanih oštećenja i trauma.

Kvaliteta i kvantiteta

Kako bi san djelovao okrepljujuće i regenerirajuće na organizam, važne su i kvaliteta i kvantiteta sna. O kvaliteti sna govorimo ako za usnivanje nije potrebno duže od 30 minuta te ako nema više od jednog noćnog buđenja koje bi ometalo faze dubokog sna. Potrebna količina sna razlikuje se od osobe do osobe. Većina preporuka govori kako bi noćni san trebao trajati barem šest sati, a osam sati se i dalje smatra idealom. No, nekim osobama je potrebno i više sna, uglavnom zbog teškoća tjelesnog i/ili imentalnog zdravlja. Dnevni (poslijepodnevni) san dio je kulture brojnih svjetskih zemalja, posebice u područjima toplije klime. Smatra se kako kratki drijemež također ima pozitivan učinak na zdravlje i dobrobit, no samo ako je kraćeg trajanja. Dnevni drijemež bi trebaotrajati do pola sata, kako se ne bi ušlo u dublje faze sna te poremetio noćni san.

Zdravstveni ishodi

Kvalitetan san povezan je s jednostavnijim održavanjem stabilnog raspoloženja, te zdravog apetita i tjelesne težine. San unaprjeđuje koncentraciju, što vodi uspjesima na akademskom i profesionalnom planu. Dobra koncentracija povezana je i s manjom vjerojatnošću nepredviđenih ozljeda. Kvalitetan san je važan za lijep i mladenački izgled (u engleskom govornom području koristi se izraz beauty sleep), dok njegov nedostatak na licu ostavlja tragove u vidu podočnjaka, blijedila i lošeg tena. Nekvalitetan san može biti i simptom i uzrok nekih drugih teškoća. Nedostatak sna povezan je s povećanom iritabilnošću, pojačanim apetitom, promjenama raspoloženja i gubitkom interesa za svakodnevne aktivnosti.

Već i jedna neprospavana noć ostavlja trag na organizmu, a nepravilan ritam spavanja i budnosti tijekom dužeg vremena može ostaviti ozbiljnije posljedice. U brojnim studijama manjak sna pokazao se povezan s povećanim rizikom razvoja kroničnih nezaraznih bolesti poput dijabetesa, bolesti krvožilnog sustava i pretilosti. Ne treba dizati paniku nakon nekoliko noći lošeg sna, no svakako bi bilo dobro razviti zdravu naviku spavanja.

Savjeti za kvalitetniji odmor

Kao i sve drugo u životu, i rituali povezani sa spavanjem su navike za koje smo sami odgovorni. Donosimo nekoliko savjeta za kvalitetniji san.

  • Manje vremena provodite pred zaslonima računala i mobitela. Brzina protoka informacija i osvjetljenje razbuđuju mozak. U večernjim satima radije čitajte ili slušajte umirujuću glazbu.
  • Tijekom cijelog dana konzumirajte kvalitetnu prehranu uz dovoljne količine tekućine, idealno vode i nezaslađenih čajeva.
  • Topli napitak prije spavanja doprinosi lakšem uspavljivanju. Pripremite čaj od kamilice ili matičnjaka, ili pak šalicu toplog mlijeka. Kao sladilo može poslužiti žličica meda.
  • Tjelesna aktivnost doprinosi poboljšanju tjelesnog i mentalnog zdravlja. Ipak, izbjegavajte vježbanje kasno navečer jer prevelika pobuđenost organizma može otežati uspavljivanje.
  • Prije spavanja usmjerite se na dobro u vašem životu. Promislite o svemu što ste taj dan doživjeli i budite zahvalni na tome, radije nego da mislite o sutrašnjim obvezama ili životnim problemima.

Iva Kantolić, mag.psych.